KOPYTKA
Kopytka są jednym z najlepszych dań w naszym domu. Smakują zarówno mojemu mężowi jak i córce. Wszyscy ze smakiem się zajadamy nimi:) Nie wymagają przy tym dużo pracy w przygotowaniu, a samo gotowanie jest proste i szybkie. Podaję wam mój sprawdzony przepis:
Składniki:
1. 600 gram ziemniaków
2. 1 szkl. mąki pszennej
3. 1 jajko
4. Sól
Sposób przygotowania:
Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź je i odparuj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1- 2 minuty. Gdy przestygną, przepuść je przez praskę i ostudź zupełnie. Następnie przełóż na posypaną mąką stolnicę, zrób w środku dołek, wbij do niego jajko i przesiej przez sitko 2/3 mąki. Kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Podziel ciasto nożem na trzy równe kawałki i przełóż do miski. Na posypanej mąką stolnicy utocz wałeczki z ciasta, lekko je spłaszcz i pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku, mieszaj aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przerwij mieszanie i zmniejsz płomień. Gotuj kopytka 5 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Można podać ze skwarkami lub z ulubionym sosem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz