Chrupiące Ciasteczka Marchewkowe
Kolejny pyszny przepis z książki "Alaantkowe BLW", tym razem chrupiące ciasteczka. Bardzo nam posmakowały i polecamy je każdemu wybrednemu dziecku:)
Składniki:
1 czubata szklanka marchwi startej na małych oczkach
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki rodzynek
4 suszone daktyle
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zanim zaczniesz:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rodzynki zalej wodą i mocz przez 15 minut, a następnie odsącz. Daktyle posiekaj na drobne kawałki, zalej 2 łyżkami wody, odstaw na 15 minut, a następnie zblenduj z wodą, w której się moczyły. Przygotuj mikser.
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajko, dodaj masło i daktyle. Wymieszaj mikserem.
Dodaj mąkę, płatki, cynamon, proszek do pieczenia, rodzynki oraz startą marchewkę i ponownie wymieszaj całość mikserem.
Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce w odstępach ok. 3 cm i delikatnie spłaszczaj.
Piecz przez ok. 15 minut w 180 C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika.
Rada:
Jeśli chcesz, by ciastka miały delikatną konsystencję, możesz zmielić płatki owsiane przed dodaniem ich do ciasta.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz